Tegelwijsheid

Badkamer

Legverband

Tegels kunnen in een standaard patroon recht naast elkaar worden gezet, maar er zijn nog veel meer patronen toe te passen.

Halfsteensverband is één van de meeste toegepaste tegelpatronen. Door de tegels te plaatsen zoals bakstenen krijg je een levendig interieur en lopen de lijnen van de voegen in slechts één richting gelijk. Dit patroon wordt voornamelijk gebruikt bij langwerpige tegels.

Visgraatverband kennen we vooral van houten vloeren, maar dit patroon wordt ook steeds vaker toegepast met lange, smalle tegels.

Bij een blokverband worden er meerdere tegels gebruikt die samen één blok vormen. De blokken worden verschillend in verschillende patronen aangebracht. Tegels in een wildverband houdt in dat tegels van verschillende formaten zo gelegd worden dat ze samen een patroon vormen. Dit verband vergt wat denkwerk, maar geeft wel meteen een uniek resultaat.

Voegen

De kleur van de voeg letterlijk iets toevoegen aan een tegelwand. Ook die dikte van de voeg speelt een belangrijke rol. Bij decoratieve- en patroontegels is een dunne voeg in de kleur van de tegels erg mooi, zo krijgt de muur een naadloze uitstraling. Voegsel bestaat in allerlei kleur. Wilt u dat de tegel opvalt, kies dan een contrasterende voegkleur. Hierdoor wordt het lijnenspel in het tegelwerk benadrukt en zullen de tegels meer opvallen. Voor een rustig en strak effect kiest u juist eenzelfde kleur voeg als de tegel.