Tegels en voegen combineren

Voegkleuren

Als we klanten in de winkel hebben geholpen met het vinden van tegels, lijkt het keuzeproces voltooid. Toch is dit niet helemaal zo, want ook de kleur van de voegen is een belangrijk onderdeel in het totaalplaatje. Over de kleur van de voegen denken we goed na, want dit is minstens net zo belangrijk als de keuze voor de tegels zelf. Hoe je tegels en voegen kunt combineren, lees je in deze blog.

1. De juiste voegkleur bij de tegel.

In de showroom adviseren we je graag over de juiste voegkleur bij de tegel die je uitgekozen hebt. Afhankelijk van bijv. de kleur en vorm bepalen we welke voegkleur het meest geschikt zal zijn. Heb je je keuze laten vallen op donkere tegels en kies je voor een lichte(re) voeg? Dan ontstaat er een groter contrast, dan dat je een voegkleur kiest die qua kleurtoon in de buurt komt van de kleur van de tegel. Als je hebt gekozen om een tegel in een bijzonder patroon te laten plaatsen (denk aan: visgraat, elleboogverband) of tegels in een bijzondere vorm of uitvoering hebt gekozen (zoals hexagon of patroontegels), wordt dit benadrukt door een lichte voeg. Door een donkere tegel, te combineren met een lichte voeg (en andersom) ontstaat er bijna een grafisch effect. Door een donkere tegel te combineren met een donkere voeg, of in de kleur van de tegel zelf, ontstaat er meer een geheel en lijken de tegels op te gaan in het oppervlak. Hierdoor ontstaat een rustig en chic effect.

2. Lichte tegels met een lichte voeg.

Passen binnen jouw interieurstijl juist lichte tegels? Denk aan wit, beige, lichtgrijs-tinten of juist pastelkeurige tegels. Meestal maak je deze keuze weloverwogen; je wilt rust creëren in je ruimte, of je wilt een kleine ruimte optisch groter laten lijken door de keuze voor lichte wanden. In dat geval is het passend om een lichte kleur voeg te kiezen bij je lichte tegels. Een witte voeg bij witte tegels geeft bijv. een basic en clean effect. Tegenwoordig zijn er veel verschillende voegkleuren beschikbaar en kun je bijvoorbeeld ook gaan voor een tint die net iets donker is dan de tegelkleur zelf, off-white, beige of lichtgrijs. Door hiervoor te kiezen, ontstaat er een subtiel contrast en wordt de wand of vloer net iets dynamischer. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden om tegels en voegen te combineren. In de showroom hebben we een handige map met kleurstalen met verschillende kleurvoegen en ook op onze showborden is te zien wat het resultaat van een voegkeuze is.