Tegels schoonmaken

Tegels schoonmaken met een microvezeldoek

Heeft u bij ons mooie wand– en/of vloertegels uitgekozen en zijn ze inmiddels geplaatst? Dan is het belangrijk om vanaf nu te gaan genieten van het resultaat! Natuurlijk wilt u dat uw tegels mooi blijven en er goed uitzien. Daar hoort een goede behandeling bij. Hoe u het beste de tegels kunt schoonmaken, leest u in dit blog. Zo gaat u de volgende keer helemaal voorbereid als een Assepoester door uw huis heen!

1. Tegels schoonmaken hoort bij goed onderhoud.

Het is u vast wel bekend; in natte ruimtes zoals de badkamer is het onderhouden van de tegels extra belangrijk. In natte ruimtes kan snel kalkaanslag ontstaan die extra zichtbaar is op donkere, matte tegels. De eerste kalkaanslag laat zich nog wel gemakkelijk verwijderen, dus het is belangrijk om het vanaf dag één goed aan te pakken. De eerste kalkaanslag is goed te verwijderen met een spons en groene zeep en eventueel een beetje soda. Een extra handeling kan zijn om met de spons wat schoonmaakazijn over de tegels te verdelen, even laten intrekken en daarna goed af te spoelen. We begrijpen heel goed dat u niet dagelijks op z’n kop in de badkamer staat om op deze manier schoon te maken. Het helpt enorm om bij het dagelijks gebruik van uw natte ruimtes na gebruik even met een trekker of doek over de tegels te gaan. Op deze manier voorkomt u al een hoop kalkaanslag en vlekken.

2. Tegels én voegen schoonmaken.

U heeft bij de aanschaf van uw tegels ook nagedacht over de voegen. U heeft niet voor niets een bepaalde voegkleur uitgekozen, dus wilt u deze natuurlijk zo mooi mogelijk behouden. Zie voor de keuze van de voegkleur ook onze blog over TEGELS EN VOEGEN COMBINEREN! Wilt u te werk gaan als een echte professional? Gebruik dan bij het schoonmaken van de voegen een oude tandenborstel en dip deze in een pot groene zeep of in een papje van groene zeep en soda. U kunt hier ook water gemengd met schoonmaakazijn voor gebruiken (verhouding 1:1) of water met wasverzachter (ook 1:1). Poets alle voegen met de tandenborstel en spoel deze af met water.

3. Schoonmaakmiddelen: waar moet u op letten?

Heeft u bovenstaande tips geprobeerd en ziet u niet het gewenste resultaat? Dan kunt u op zoek gaan naar schoonmaakmiddelen die specifiek bestemd zijn voor het reinigen van tegels en voegen. Denk hierbij aan de de tegel- en voegenreiniger van HG en er zijn speciale voegenreinigers te verkrijgen bij de speciaalzaak. Kijk daarbij goed naar de ingrediënten van het product en lees de instructies goed door! Er zijn producten op de markt waar heftige werkzame stoffen in zitten, die bij verkeerd gebruik uw tegels en voegen kunnen aantasten. Er zitten dan vaak zuren in die de tegels en voegen niet kunnen verdragen. Wij raden ten allen tijde een product aan op basis van natuurlijke stoffen; zo is er het minste kans op aantasting van uw tegels en voegen.

4. Vloertegels schoonmaken.

Heeft u een grotere oppervlakte, zoals de vloer in uw woonkamer schoon te maken? Denk bijv. aan keramisch parket. Ook dan raden wij aan om schoon te maken met een natuurzuiver product. Het is belangrijk om voorafgaand aan het dweilen de ruimte stofvrij te maken met bijv. de stofzuiger. Daarna kunt u dweilen met heet water met een drupje allesreiniger, groene zeep of schoonmaakazijn. Schoonmaakmiddelen die een beschermings-, glans- of impregneringslaag aanbrengen, raden wij af bij uw wekelijkse schoonmaakbeurt. De stoffen in deze schoonmaakmiddelen laten namelijk een ‘laagje’ achter op de tegels die stof en vuil juist sneller aantrekken en aan blijven hechten.