Zelliges: Marrokkaanse wandtegels

Zellige blue wand

Bent u op zoek naar een authentieke touch aan uw interieur? Misschien zijn zelliges wel precies wat u nodig heeft! Zelliges zijn authentieke Marokkaanse tegels die een prachtige uitstraling geven aan elk oppervlak. In dit artikel zullen we alles bespreken wat u moet weten over deze tegels, van hun oorsprong en geschiedenis tot hun eigenschappen en voordelen. Lees verder om meer te ontdekken!

Oorsprong en geschiedenis van Zelliges.

Zelliges, ook bekend als marrokkaanse mozaïektegels, zijn al honderden jaren een gevestigde kunstvorm in Marokko. Het woord “Zelliges” komt van het Arabische woord ‘az-zulayj’, wat “kleine gepolijste steen” betekent. De mozaïektegels werden gebruikt om de muren van 14e-eeuwse paleizen te decoreren en werden beschouwd als een uiting van rijkdom en prestige.

Zelliges werden voor het eerst geproduceerd in de 10e eeuw in Marokko en tot op de dag van vandaag worden ze nog steeds met de hand gemaakt door vakmensen die de traditionele technieken gebruiken die al eeuwenlang worden doorgegeven. Ze werden oorspronkelijk gebruikt om moskeeën en paleizen te versieren en later verbreedde hun populariteit zich tot andere architectuur, zoals huizen, restaurants, hotels en andere commerciële gebouwen.

Zellige wand
Zellige badkamer wand

Kenmerken en voordelen

Zelliges hebben unieke kenmerken die hen onderscheiden van andere tegels. Allereerst is elke tegel handgemaakt en daarom verschillend van alle andere tegels. Dit geeft uw oppervlak een natuurlijke uitstraling en voegt interessante details toe aan uw interieur. Bovendien hebben deze tegels een glanzende afwerking die lichtreflecterende eigenschappen heeft en zo een dynamische gelaagdheid creëert die afhangt van de hoek van het licht. Dit betekent dat het uiterlijk van de tegels gedurende de dag kan veranderen, afhankelijk van de schommelingen in de lichtinval.

Een ander voordeel van zelliges is hun veelzijdigheid. Ze kunnen worden gebruikt op verschillende oppervlakken zoals muren, vloeren en plafonds. Ze zijn ook beschikbaar in verschillende maten en kunnen worden aangepast aan uw specifieke wensen. En ten slotte zijn zelliges ideaal voor badkamers en keukens omdat ze bestand zijn tegen vocht en hitte.

Zellige handgemaakt
Zellige kleuren

Uitstraling

Zelliges zijn een fantastische manier om uw huis te verfraaien met een uniek en handgemaakt kunstwerk. Ze zijn tijdloos, duurzaam en passen in vrijwel elk interieurontwerp. Bovendien zijn ze door hun oorsprong en ambachtelijke productieproces iets bijzonders en exotisch. De rijke kleuren en prachtige patronen van deze Marokkaanse wandtegels zullen uw huis gegarandeerd een mooie uitstraling geven.

Zellige langwerpig
Zellige hexagon