Vloerverwarming

Tegels als ideale warmtegeleiders voor vloerverwarming: bespaar tot 50% op energiekosten

Als je een huis hebt met vloerverwarming, dan weet je waarschijnlijk al dat niet alle vloerbedekkingen even geschikt zijn. Hout, vinyl, laminaat en tapijt houden namelijk de warmte tegen. Maar tegels zijn juist ideale warmtegeleiders en dat is in deze tijd van energietransitie extra belangrijk.

Moderne (grond)warmtepompen leveren namelijk warmte met een verschil ten opzichte van de gewenste kamertemperatuur van zo’n 10 graden Celsius. En daarom is het belangrijk om een vloer te hebben die zijn warmte goed afgeeft. Met keramische tegels (of keramisch parket) kun je tot wel 50% besparen op je verwarmings- en koelingskosten.

Onderzoek in Duitsland heeft aangetoond dat tegels uitstekend werken in combinatie met vloerverwarming. Een werkgroep bestaande uit leden van toonaangevende handelshuizen, fabrikanten uit de keramische industrie van Nederland en omgeving plus de Nederlandse brancheorganisatie van tegelzetbedrijven hebben dit onderzoek gedaan.

Dit betekent concreet dat wanneer je je vloerbedekking vervangt door tegels je niet alleen een mooie, oersterke en duurzame vloer hebt, maar ook nog eens flink kunt besparen op je energiekosten. Bovendien zijn tegels gemakkelijk schoon te maken en kunnen ze goed tegen vocht, ideaal dus voor bijvoorbeeld in de badkamer.

Kortom: kies voor tegels als vloerbedekking in combinatie met vloerverwarming en bespaar tot 50% op je energiekosten!

Bespaar de helft van je energie met tegelvloeren

Een werkgroep heeft voor Schlüter Systems een onderzoek van onderzoeksinstituut IGE van de Universität Stuttgart en ITG Dresden bestudeerd. Uit dit onderzoek blijkt dat door het slim combineren van keramiek en een ‘klimaatregelend vloersysteem’ de klant tot 50% op zijn verwarmingsopbrengsten kan besparen. Bovendien kan een ruimte sneller worden verwarmd, wat steeds belangrijker wordt aangezien warmtepompen het niet in hun eentje aankunnen. Maar zelfs als je op steenkool zou verwarmen, kan nog steeds diezelfde 50% besparing worden bereikt.

Klimaatregelend vloersysteem: isolerend en ontkoppeld

Een klimaatregelend vloersysteem, zoals Gutjahr of wedi, is niets meer of minder dan een speciale isolerende en ontkoppelende mat met aan de bovenkant noppen waar de verwarmingsbuizen doorheen gevlochten worden. Het systeem van wedi bestaat daarentegen uit speciale XPS-bouwplaten waar de verwarmingsbuizen zó in gedrukt kunnen worden. Beide systemen hebben een sterke vochtwerende en vooral isolerende waarde van onderaf. Dit is belangrijk, want als je kruipruimte een temperatuur van 4 graden heeft en je woonkamer 20 graden is, dan moet je systeem zorgen dat het grootste deel van de warmte wordt afgegeven aan de vloer zelf.

Meteen tegelen is mogelijk

Op deze systemen kan meteen worden betegeld. Dit is slim bij een renovatie, omdat je niet diep hoeft te frezen in de vloer om de leidingen te monteren. Bovendien verwarmen ze sneller en gelijkmatiger in combinatie met klimaatregelende tegels. Maar ook bij nieuwbouw zijn deze systemen erg geschikt.

Vloerkoeling met een warmtepomp

Koelen met zo’n vloersysteem in combinatie met een warmtepomp is ook mogelijk. Volgens de grafieken uit het onderzoek werkt vloerkoeling met een warmtepomp zelfs beter met tegels. Omdat koeling met een warmtepompsysteem vaak werkt met relatief kleine verschillen tussen watertemperatuur en kamertemperatuur (vaak slechts 3 graden Celsius), bereikt koeling met een ‘isolatielaag’ op je vloer, zoals bij houten vloeren, vinyl, laminaat of tapijt, vaak de kamer niet.

Met klimaatregulerende tegelvloeren bespaar je tot 50% op je verwarmingsopbrengsten en zorg je sneller voor een behaaglijke temperatuur in huis. Dit is niet alleen slim bij renovatieprojecten, maar ook bij nieuwbouw. Tevens is het mogelijk om met deze systemen je huis te koelen met een warmtepomp. Het onderzoek bewijst dat dit zelfs beter werkt met tegels. Kortom, deze vloersystemen zijn een waardevolle investering voor iedere huiseigenaar die slim wil besparen op energiekosten en tegelijkertijd optimaal klimaatbeheer in huis wil hebben.
In onze winkel in Maarssen helpen we je graag met meer advies over vloeren en vloerverwarming, al dan niet in combinatie met warmptepomp systeem, we zijn bereikbaar via 0346 -74 18 65 of kom langs in onze winkel in Maarssen, direct aan de A2 Utrecht- Amsterdam, een afspraak maken is niet nodig!